The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.
Aktuellt
Biståndet i motvind: Har vi råd att skära ner?
Biståndsverksamheten är under press i flera länder. Mest uppmärksammat är Trump-administrationens plötsliga nedstängning av USAID. Men flera andra länder, däribland Sverige, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Tyskland, minskar också sina biståndsbudgetar. Biståndets fundament, tanken om ett delat ansvar och samarbete för att möte gemensamma globala utmaningar, utmanas numera av snäva nationella intressen och biståndsbudgeten som […]
Utvecklingsmagasinet
I vårt digitala magasin publicerar vi texter om global utveckling och Sveriges roll i världen.
Vill du ha texterna skickade direkt till din mejlkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Nyhet
APRILSKÄMT: Dousas nya ansvarsområden – vi har hela listan!
APRIL APRIL! FUF:s själva syfte är att sprida tillförlitlig kunskap om globala frågor. Men igår den 1 april kunde vi inte motstå att skoja till det lite när tillfället uppstod i och med Paulina Brandbergs avgång dagen innan. Så för att förtydliga – oss veterligen ska INTE minister Dousa utöka sin portfölj
Igår kom nyheten att tre liberaler lämnar tunga poster inom partiet och regeringen. Däribland Paulina Brandberg som avgår från posten som jämställdhets- och arbetslivsminister. Utvecklingsmagasinet har fått erfara att avgången kommer att få efterverkningar i Utrikesdepartementets korridorer.
1 april, 2025
Nyhet
Svenskarnas biståndsvilja ökar i ett oroligt världsläge
Fyra av tio svenskar tycker att Sveriges bistånd ska ökas till en procent av bruttonationalinkomsten, visar biståndsorganisationen Diakonias nya undersökning. Samtidigt nedmonterar Donald Trump USAID, och flera europeiska länder flaggar för stramare biståndsbudgetar.
– När USA vänder ryggen till verkar många tycka att Sverige ska kliva fram, säger Mattias Brunander, Diakonias generalsekreterare.
1 april, 2025
Nyhet
EU:s förslag om att centralisera biståndet möter skarp kritik
Ett läckt internt papper från Europeiska utrikestjänsten (EEAS) föreslår att biståndspersonal flyttas från EU-delegationer i 80 länder till 18 regionala hubbar. Syftet sägs vara att effektivisera arbetet, men kritiker varnar för minskad lokala närvaro och ett skifte bort från rättighetsbaserat bistånd.
27 mars, 2025
Texterna i Utvecklingsmagasinet är skrivna av FUF:s ideella skribenter och
korrespondenter samt olika gästskribenter som är kunniga inom området global utveckling.