Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"I Sverige behandlar vi män och kvinnor lika"

Miljöpartisten Yasri Khan vägrade ta i hand med en kvinnlig reporter.

Nu har det fått arga reaktioner ända uppe på regeringsnivå.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Kvinnor och män ska behandlas lika, säger ministern Aida Hadzialic, S.

"Jag är förbannad, det här är helt oacceptabelt. I Sverige behandlar vi män och kvinnor lika" säger ministern Aida Hadzialic.
Foto: (C) Pelle T Nilsson
Yasri Khan lämnar nu alla sina uppdrag i Miljöpartiet efter att han vägrat

Yasri Khan är ordförande i Svenska muslimer för fred och rättvisa och har föreslagits ta plats i Miljöpartiets partistyrelse. Nu lämnar han alla sina uppdrag och drar tillbaka sin kandidatur, efter att ha pratat med valberedningen.

Anledningen till avhoppet är den kritikstorm som uppstått efter att han på tisdagskvällen vägrade ta TV4-reporter Ann Tiberg i hand i samband med en intervju – för att hon är kvinna.

– Så som jag är uppväxt är det så att fysisk beröring med det motsatta könet anses vara väldigt intimt, konstaterade Yasri Khan.

En som reagerat starkt på agerandet är gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic, S. Hon tycker att det är "fullkomligt oacceptabelt" och att den här sortens beteende kan befästa patriarkala strukturer.

– Jag, som representant för en feministisk regering, kan aldrig acceptera den här sortens beteende. Det är fullkomligt oacceptabelt. Kvinnor och män ska behandlas lika. Det är förstås extra viktigt när det gäller en ung makthavare som borde tjäna som en bra förebild, inte som avskräckande exempel på ojämställd människosyn, säger Aida Hadzialic.

Partikamratens sågning

Kritiken är hård också inom det egna partiet och på onsdagen bekräftade valberedningen att Yasri Khan dragit tillbaka sin kandidatur.

– Han har funderat efter de senaste dagarnas händelser, säger Joakim Larsson (MP), sammankallande för valberedningen, till TT.

Det är bekräftat att valberedningen kände till att Yasri Khan inte vill ta kvinnor i hand, men Joakim Larsson har inte svarat på hur de resonerade vid nomineringen.

Riksdagsledamoten Jabar Amin, MP, tycker det är tragiskt att valberedningen föreslagit en person som "står för förlegade patriarkala strukturer" till partiets högsta politiska organ.

– Att inte skaka hand med kvinnor är i strid med grunden för de mänskliga rättigheterna och det är inte acceptabelt överhuvudtaget. Det ska inte råda någon tvekan om att Miljöpartiet behandlar killar och tjejer, kvinnor och män, på samma sätt. De som vill göra på annat sätt får välja ett annat parti, säger Jabar Amin.

Att valberedningen kände till att Yasri Khan vägrar att ta kvinnor i hand är nomineringen en skandal, enligt Jabar Amin:

– Ja, då är det tragiskt. Om de har känt till det är det skandal.

Det tidigare språkröret för Grön ungdom, Lorentz Tovatt, sågar också Yasri Khans agerande.

"Om man ska sitta i MP:s partistyrelse ska man ha det grundläggande vettet att inte aktivt behandla män och kvinnor olika. Punkt." skriver han på Twitter.


https://twitter.com/LorentzTovatt/status/722521599522578433


"Helt rätt"

Men händelsen har också uppmärksammats från annat håll. Samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi är en av dem skrivit om händelsen på Twitter.



https://twitter.com/KurdoBaksi/status/722714073176141824

Händelsen har också fått Liberalernas partiledare Jan Björklund att reagera. Hans partikamrat, riksdagsledamoten Mats Persson, var också han inne på samma spår. Mats Persson är också skattepolitisk talesperson för partiet.



https://twitter.com/bjorklundjan/status/722739605213220864


https://twitter.com/matsperspektiv/status/722752154063282176

Lämnar politiken

Yasri Khan berättar att han nu lämnar partipolitiken helt och i stället ska sikta in sig på civilsamhället, folkrörelser och folkbildning. Till Expressen säger Yasri Khan att han bedömer det som att fler handskakningar inte leder till mer jämställdhet mellan könen.

– Jag har alltid trott och tänkt att det inte är hur man hälsar, utan att man hälsar. Att det är det som visar respekt. Jämställdhet och sådant, min bedömning är inte att jämställdhet bedöms utifrån hur ofta man skakar hand, säger Yasri Khan.

Expressen har tidigare sökt språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson för kommentarer.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.