Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen bjuder in medier efter it-attack

IT-attacken mot flera ledande svenska medier har väckt oro hos regeringen.

Som direkt följd kommer inrikesminister Anders Ygeman, S, och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, nu bjuda in mediehusen för diskussion.

– Jag vill träffa mediehusen och sätta mig ner och diskutera om vad vi kan göra tillsammans för att förbättra säkerhetsarbetet, säger Ygeman.

Anders Ygeman.
Foto: Sven Lindwall
Alice Bah Kuhnke.
Foto: David Sica

Under lördagskvällen slogs flera av Sveriges ledande medier - bland annat Expressen, DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet - ut i en IT-attack.

Redan samma kväll gick inrikesminister Anders Ygeman ut och fördömde attacken.


   Djupt oroande attack mot media och det fria ordet ikväll. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer l...
 Posted by Anders Ygeman on Saturday, March 19, 2016

 


Nu meddelar inrikesministern att regeringen inte bara följer, utan även agerar som en direkt påföljd av attacken.

– Jag och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tänker nu med anledning av gårdagens attacker bjuda in mediehusen för en diskussion om det finns saker man kan göra tillsammans för att förbättra IT-säkerheten, säger Ygeman.

Inbjudan till de svenska mediehusen kommer att sändas ut inom kort.

De privatägda medierna ansvarar i grunden själva för sin IT-säkerhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns i dag som ansvarig myndighet för beredskapsdelen. Nu vill regeringen utreda om det finns mer man kan göra för att ge medierna stöd.

– Mediehusen har det grundläggande ansvaret för säkerheten i sina plattformar. Det går inte att lasta över det på staten eller någon annan aktör. Men jag vill diskutera med dem om det finns något vi kan göra för att förbättra beredskapen, säger Ygeman.

Ygeman: Sverige har inte varit tillräckligt rustat

Inrikesministern menar att Sverige inte har stått tillräckligt rustat för cyberattacker - men att man nu håller på att ta igen förlorad mark. Ett steg i detta är den obligatoriska incidentrapporteringen för myndigheter som träder i kraft 1 april.

Det pågående arbetet bottnar i den statliga utredningen kring informationssäkerhet, där Brå:s generaldirektör Erik Wennerström har lagt fram 26 konkreta punkter om hur säkerheten kan förbättras.

En av dessa punkter består av upprättandet av en nationell cyber- och IT-säkerhetsstrategi. Sedan ett antal månader förbereds en sådan strategi i regeringen.

Inrikesministern är inte ensam om att efterlysa större fokus på IT-säkerheten. Det gör även tidigare utrikesminister Carl Bildt. Om lördagens attack säger han:

– Självfallet mycket allvarligt. Och hög tid att vi alla tar cybersäkerhetsfrågor på allvar.

– Tydligen en omfattande om än inte särskilt avancerad attack. Men tydligt att den har någon form av politiskt syfte.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.