torsdag25 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Aftonbladet om kritiserade bilden: "Den är ett tidsdokument"

Publicerad: 18 juli 2016, 15:37

Foto: Twitter/Aftonbladet och Ola Axman/Aftonbladet

Nu berättar Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén varför man valde att publicera bilden som togs på en man, precis när han får veta att hans fru och barn dött i Niceattacken.

Ämnen i artikeln:

MediaAftonbladetSofia Olsson Olsén

MF

Mårten Färlin


Det var under lördagen som en pressetisk debatt drog igång, till följd av Aftonbladets val att publicera en artikel med rubriken "Förlorade både fru och son – här får han dödsbeskedet" tillsammans med en bild som fångar just det ögonblicket. Även Expressen har publicerat bilden, som togs av nyhetsbyråerna AFP och AP.

LÄS MER: Kritik mot Aftonbladet: Publicerade bild på man som får dödsbesked

De kritiska rösterna beskriver bland annat beslutet som osmakligt, respektlöst och vidrigt. Vissa ifrågasätter om det är ett etiskt okej tillvägagångssätt och andra anser att man kränker mannens privatliv.

Sofia Olsson Olsén besvarade kritiken kort i en tweet där hon skrev att "Publiceringen är noga övervägd, likafullt som vi avstår från många bildpubl. Världen är otäck, full av sorg. Mannen har pratat offentligt."

När Resumé når henne via mejl är det tidig morgon där hon befinner sig i USA.
– Jag valde, efter noga övervägande och samtal med vår nyhetsredaktör, att säga ja till publiceringen. Bilden är, precis som bilden av Alan Kurdi på stranden i Turkiet, ett tidsdokument som visar hur krig och terror drabbar enskilda människor, skriver hon.

Många av kritikerna har ifrågasatt bildens nyhetsvärde. Vad har den för nyhetsvärde?
– Se svaret ovan. Bilderna av den sörjande mannen har ett väldigt högt nyhetsvärde vilket inte minst den massiva publiceringen över hela världen, och till delar i Sverige, visar. Fler utgivare har gjort samma bedömning som jag, kan jag se i efterhand.

Beslutet och artikelns vinkel har av flera uppfattats som sensationslystet – en kritik som Aftonbladets publisher ställer sig frågande till.
– Sensation är att exploatera människor för egen vinning. I det här fallet vet vi vem mannen är, han blir inte bara anonym människa, en i mängden, vi har berättat och följt hans historia i sökandet efter sonen, han har valt att prata med såväl nyhetsbyråer som annan media.

Hon ser inga etiska problem med publiceringen.
– Etik och journalistik går hand i hand och avvägningar måste ständigt göras. I vissa fall blir syftet högre, journalistik är att visa verkligheten och att med text och bild rapportera det som sker i omvärlden. Och ja, vissa bilder och händelser är jäkligt tuffa att möta, men vårt uppdrag är att berätta. Självklart publicerar vi långtifrån alla fruktansvärda och otäcka bilder som kommer i vårt bildflöde, men i vissa lägen – som med den här mannen som öppet pratat med media – så fattade jag det beslutet.

Kränker ni inte privatlivets helgd?
– Nej, inte enligt min bedömning.

Hur har ni tänkt kring närhetsprincipen?
– I det här fallet så ställer sig mannens öppenhet inför media över frågan om närhetsprincipen. Nice är dessutom väldigt nära Sverige, många svenskar var på plats under händelsen och har en relation till Nice.

Vet du om mannen hade godkänt att bilden används av AFP och AP?
– Nej, det vet jag inte.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev